Featured

Δουλεύοντας 100 ώρες κάθε εβδομάδα στην Goldman Sachs

todayApril 2, 2021 3

Background
share close

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

doyleyontas-100-ores-kathe-evdomada-stin-goldman-sachs

Οι εκθέσεις για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, τις εβδομάδες των 100 ωρών, την κατάχρηση εξουσίας και την προσβλητική συμπεριφορά από ανωτέρους, την έλλειψη ύπνου και φαγητού για τους νεοπροσληφθέντες στην Goldman Sachs σε ΗΠΑ και Βρετανία, φαίνεται πως δεν βρίσκουν ευήκοα ώτα στη διοίκησή της. Η απάντηση της επενδυτικής τράπεζας μέχρι στιγμής είναι να προσφέρει δωρεάν ξηρούς καρπούς και φρούτα στους νεαρούς εργαζομένους της. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ακόμη μία πρόσφατη έρευνα στα γραφεία της στο Λονδίνο, σε κάθε ομάδα στελεχών λείπουν από τρία έως έξι άτομα σε σταθερή βάση λόγω υπερκόπωσης, όπως ανέφερε ανώνυμα εργαζόμενος στην εφημερίδα Guardian. Αντιθέτως, ανταγωνίστριες τράπεζες προσφέρουν χρηματικά επιδόματα, άδειες ή όργανα γυμναστικής. Στις αρχές του μηνός είχε δημοσιοποιηθεί μια πολύκροτη έρευνα στα κοινωνικά δίκτυα, στην οποία συμμετείχαν 13 νέοι αναλυτές της Goldman στον πρώτο χρόνο της υπηρεσίας τους στα γραφεία στις ΗΠΑ, οι οποίοι αποκάλυψαν τις σκληρές συνθήκες εργασίας – τόσο σκληρές, που επηρέασαν τη φυσική και πνευματική τους κατάσταση, αλλά και τις ανθρώπινες σχέσεις τους. Τα πορίσματα δημοσιοποιήθηκαν στην τράπεζα και μετά διέρρευσαν, αναφέρει ο Guardian.

Ωστόσο, δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση από τη διοίκηση της Goldman Sachs, ενώ τα κουτιά δώρου με φρούτα και ξηρούς καρπούς, που αποστέλλονται στους νεαρούς αναλυτές, φαίνεται πως τα πλήρωσαν οι προϊστάμενοί τους. Αλλωστε, μετά την αποκάλυψη της έρευνας δεν δόθηκαν μπόνους ή κάποια δώρα στο προσωπικό συνολικά. Ορισμένοι εργαζόμενοι, αν και σχολίασαν θετικά τη χειρονομία, προσέθεσαν ότι ωχριά μπροστά στην ανταπόκριση που είχαν άλλες τράπεζες, όπως η Credit Suisse και η Jefferies. Αφότου έγινε γνωστό το αδυσώπητο καθεστώς εργασίας στη μεγάλη επενδυτική τράπεζα, το οποίο, ωστόσο, δεν διαφέρει και από το τι ισχύει στις άλλες, οι τελευταίες αντέδρασαν ακαριαία. Η Jefferies προσέφερε δωρεάν στους πιο χαμηλόβαθμους 1.124 υπαλλήλους της όργανα γυμναστικής, όπως τα στατικά ποδήλατα με πολλαπλές ψηφιακές λειτουργίες Peloton, αξίας περίπου 2.000 λιρών, ενώ οι υπεύθυνοι επενδυτικής τραπεζικής στην Credit Suisse έλαβαν ένα εφάπαξ μπόνους 20.000 δολαρίων, διότι κλήθηκαν να διαχειριστούν έναν πρωτόγνωρο όγκο δουλειάς κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η Τζέιν Φρέιζερ, διευθύνουσα σύμβουλος της Citigroup, συνέστησε να προσπαθήσουν οι εργαζόμενοι να θέτουν όρια μεταξύ εργασιακής και οικογενειακής ζωής, απαγόρευσε τις τηλεδιασκέψεις την Παρασκευή και όρισε μία εταιρική ημέρα αργίας.

Ατομο εργαζόμενο στα γραφεία της Goldman στο Λονδίνο επισήμανε πως η τράπεζα θα έπρεπε να κινητοποιηθεί περισσότερο και να αντιληφθεί το επαχθές φορτίο απαιτήσεων στο πιο χαμηλόβαθμο προσωπικό. «Δεν χρειαζόμαστε χειρονομίες από τους διευθυντές αλλά από τη διοίκηση», είπε τραπεζικό στέλεχος. H υπερκόπωση που εμφανίζουν οι νεοπροσληφθέντες τούς κάνει να απουσιάζουν – σε μόνιμη βάση λείπουν ανά ομάδα συνεργατών τρία με έξι άτομα. Και αυτό φανερώνει πως δεν έχουν αλλάξει το πλαίσιο εργασίας και η νοοτροπία ασφυκτικής πίεσης, που το 2015 οδήγησε 22χρονο αναλυτή της Goldman να αφαιρέσει τη ζωή του μετά 100 ώρες δουλειάς. Ο επικεφαλής της Goldman, Ντέιβιντ Σάλομον, δήλωσε πως θα προσληφθούν περισσότεροι αναλυτές, θα γίνουν εσωτερικές μετατάξεις και θα επιβληθεί αργία τα Σάββατα.

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/economy/561312994/doyleyontas-100-ores-kathe-evdomada-stin-goldman-sachs/

Written by: George Vidakis

Rate it

Post comments (0)

Leave a reply

0%