play_arrow
Citizen web radio
play_arrow
Αμερικανικά Μουσικά Βραβεία: «Σάρωσε» η Τέιλορ Σουιφτ με έξι αγαλματίδια – Τα συγκινητικά αφιερώματα George Vidakis
Κοινό μέτωπο Δήμου Αγίου Νικολάου – Εργατικού Κέντρου Λασιθίου για την ανέγερση κατοικιών, διοικητικών κτιρίων και υποδομών κοινωνικού χαρακτήρα σε ακίνητο 57 στρεμμάτων
Συνάντηση του Δημάρχου Μανώλη Μενεγάκη με τον πρόεδρο Μανώλη Πεπόνη και μέλη του Δ.Σ. του Εργατικοϋπαλληλικού Κέντρου Λασιθίου
Η πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής του Αγίου Νικολάου για τη δρομολόγηση στρατηγικής συνεργασίας με τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) για την αξιοποίηση ακινήτου 57 στρεμμάτων με στόχο την ανέγερση κατοικιών, διοικητικών κτιρίων και υποδομών κοινωνικού χαρακτήρα στον Δήμο Αγίου Νικολάου, τέθηκε επί τάπητος στη συνάντηση που είχε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Μανώλης Μενεγάκης στο γραφείο του με τον πρόεδρο του Εργατικοϋπαλληλικού Κέντρου Λασιθίου κ. Μανώλη Πεπόνη, τον α΄ αντιπρόεδρο κ. Μιχάλη Μπουτσάκη και την Αναπλ. Γενική Γραμματέα κ. Ελένη Ματθαιάκη – Γαλανάκη.
Ο Δήμαρχος ενημέρωσε τους εκπροσώπους του Εργατικού Κέντρου για την συγκεκριμένη παρέμβαση, που ως βασικό στόχο έχει την αξιοποίηση, με κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο, του συγκεκριμένου ακινήτου συνολικής έκτασης 57 στρεμμάτων στην περιοχή Πίσιδες Αγίου Νικολάου, ιδιοκτησίας της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΕΚ), “απαντώντας” με αυτό τον τρόπο σε σύγχρονες ανάγκες στέγασης, απασχόλησης και κοινωνικής συνοχής.
Κατά τη συζήτηση, που διεξήχθη σε θετικό κλίμα, έγινε, μεταξύ άλλων, αναφορά στο ιστορικό του εν λόγω ακινήτου (πώς αποκτήθηκε, κ.ά.), ενώ επισημάνθηκε ότι στη διαχείριση του όλου εγχειρήματος έχει ληφθεί υπόψη και η σύγχρονη πραγματικότητα της μη δυνατότητας κατασκευής και αξιοποίησης εργατικών κατοικιών λόγω διαφορετικών δεδομένων και της αλλαγής της κείμενης Νομοθεσίας.
Θυμίζεται ότι σχετική συζήτηση και διερευνητικές επαφές έχουν ήδη γίνει και με τη Διοίκηση της ΔΥΠΑ, με τη συνεργασία των δύο φορέων να αναμένεται να
επικυρωθεί το επόμενο διάστημα με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας ή/και Προγραμματικής Σύμβασης. Οι ακριβείς χρήσεις, ο χωρικός σχεδιασμός και οι χρηματοδοτικές δυνατότητες θα προσδιοριστούν μέσα από την στρατηγική μελέτη που θα εκπονήσει η ΔΥΠΑ, σε συνεργασία με τον Δήμο Αγίου Νικολάου που θα παράσχει αναλυτικά στοιχεία για τις υφιστάμενες και μελλοντικές ανάγκες της περιοχής, διασφαλίζοντας την επιστημονική, τεχνική και θεσμική αρτιότητα του σχεδιασμού. Η μελέτη προγραμματίζεται να ξεκινήσει εντός του 2026.
Ο Δήμαρχος ζήτησε τη συνδρομή και του Εργατικοϋπαλληλικού Κέντρου Λασιθίου για την καταγραφή των αναγκών αυτών της περιοχής. Ο πρόεδρος του Εργατικοϋπαλληλικού Κέντρου Λασιθίου κ. Πεπόνης ανταποκρίθηκε και εξέφρασε τη στήριξή του στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής.
Όπως σημειώνει σχετικά σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Μανώλης Μενεγάκης:
«Θεωρούμε ότι είναι δίκαιο να αξιοποιηθεί αυτό το ακίνητο, λαμβάνοντας υπόψη και τις στεγαστικές ανάγκες που υπάρχουν και για τους εργαζομένους στην περιοχή αλλά και για άλλες χρήσεις. Στόχος μας είναι μέσα από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας να θέσουμε σταδιακά τις βάσεις για μια βιώσιμη και κοινωνικά στοχευμένη αναπτυξιακή προοπτική για τον Δήμο Αγίου Νικολάου».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εργατικοϋπαλληλικού Κέντρου Λασιθίου κ. Μανώλης Πεπόνης αναφέρει:
«Θεωρούμε θετική την πρωτοβουλία του Δήμου Αγίου Νικολάου για την αξιοποίηση του ακινήτου αυτού που έχει περάσει από 40 κύματα, εδώ και πάνω από 30 χρόνια. Και που όταν έφτασε στο σημείο να είναι έτοιμο για να χτιστούν εκεί 80 εργατικές κατοικίες και άλλες υποδομές, δεν προχώρησε λόγω των μνημονίων. Εμείς δίνουμε έμφαση στην κοινωνική-εργατική κατοικία, με δεδομένο ότι το οικόπεδο αυτό αποκτήθηκε με τις εισφορές των εργαζομένων. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουμε αντίρρηση και για τη δημιουργία άλλων υποδομών που θα έχουν ευρύτερο κοινωνικό χαρακτήρα».
Η προοπτική ίδρυσης Επαγγελματικής Σχολής ΔΥΠΑ στον Δήμο Αγίου Νικολάου
Υπενθυμίζεται ότι στη συνάντηση του Δημάρχου Αγίου Νικολάου με τη Διοικήτρια της ΔΥΠΑ (17/12/2025), είχε συζητηθεί η δυνατότητα επέκτασης της στρατηγικής συνεργασίας Δήμου και ΔΥΠΑ και στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης, με την προοπτική ίδρυσης Επαγγελματικής Σχολής ΔΥΠΑ στον Δήμο Αγίου Νικολάου. Η σχολή θα μπορούσε να καλύψει ανάγκες της τοπικής και ευρύτερης περιφερειακής αγοράς εργασίας, παρέχοντας εκπαίδευση και πιστοποίηση σε τεχνικά και άλλα επαγγελματικά αντικείμενα με αυξημένη ζήτηση.
Οι ΕΠΑΣ Μαθητείας της ΔΥΠΑ λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα, καλύπτοντας περισσότερες από 35 ειδικότητες αιχμής, οι οποίες ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας και εξασφαλίζουν υψηλά ποσοστά επαγγελματικής απορρόφησης στους αποφοίτους
Απευθύνονται σε νέους και νέες ηλικίας 15 έως 29 ετών, προσφέροντας αμειβόμενη μαθητεία και πρακτική άσκηση σε πραγματικές συνθήκες εργασίας. Οι εκπαιδευόμενοι εργάζονται το πρωί ως ασκούμενοι σε επιχειρήσεις, με αμοιβή και πλήρη ασφάλιση, ενώ τα θεωρητικά μαθήματα παρακολουθούνται το απόγευμα στις σχολές. Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους, οι μαθητευόμενοι αποκτούν ουσιαστική επαγγελματική εμπειρία, γεγονός που τους επιτρέπει να ενταχθούν άμεσα στην αγορά εργασίας.
Κατά τη συνάντηση έγινε, επίσης, αναφορά στη δυνατότητα στέγασης των ΕΠΑΣ ΔΥΠΑ σε διαθέσιμους χώρους του ΕΠΑΛ Νεάπολης, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές και θα πληρούνται οι κατάλληλες προδιαγραφές.
Written by: George Vidakis
COPYRIGHT (C) 2021 CITIZEN WEBRADIO
Created by Net Project web creations.