Citizen web radio
Αμερικανικά Μουσικά Βραβεία: «Σάρωσε» η Τέιλορ Σουιφτ με έξι αγαλματίδια – Τα συγκινητικά αφιερώματα George Vidakis
Έναν χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του Covid-19, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέδωσε μία έκθεση την Τρίτη στην οποία ανέπτυσσε τις θεωρίες που ερευνά γύρω από την προέλευση του νέου κορωνοϊού, εγείροντας εν τέλει περισσότερα ερωτήματα από αυτά που επιχείρησε να απαντήσει.
Η έκθεση η οποία συντάχθηκε από μία 34μελή ομάδα Κινέζων και ξένων επιστημόνων που επισκέφθηκε την Ουχάν, προσπάθησε να μελετήσει μία σειρά από πολιτικά φορτισμένα ερωτήματα, όπως αν ο ιός «γεννήθηκε» μετά από κάποιο ατύχημα σε κινεζικό εργαστήριο.
Ορισμένα μέλη της ομάδας εξέφρασαν τον προβληματισμό τους σχετικά με την άρνηση της κινεζικής κυβέρνησης να μοιραστεί ανεπεξέργαστα στοιχεία όσον αφορά τα πρώτα καταγεγραμμένα κρούσματα του Covid-19. Σε μία μάλλον ασυνήθιστη κίνηση, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, αναγνώρισε αυτόν τον προβληματισμό, δηλώνοντας ότι ελπίζει οι μελλοντικές έρευνες να περιλαμβάνουν «πιο έγκαιρο και αναλυτικό διαμοιρασμό δεδομένων».
Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν οι ερευνητές του ΠΟΥ:
Απορρίπτεται η «θεωρία του εργαστηρίου»
Για μήνες, επιστήμονες, πολιτικοί και αναλυτές κυρίως από τη Δύση προωθούν τη θεωρία ότι ιός ίσως να «γεννήθηκε» μετά από κάποιο ατύχημα σε επιστημονικό εργαστήριο στην Κίνα. Παρόλο που μεγάλη μερίδα ειδικών είχε εξ αρχής εκφράσει αμφιβολίες για την εγκυρότητα της συγκεκριμένης θεωρίας, η ομάδα των ερευνητών του ΠΟΥ είχε δεχθεί «πιέσεις» για να εξετάσει ενδελεχώς τη συγκεκριμένη θεωρία.
Η έκθεση απορρίπτει ευθαρσώς τη συγκεκριμένη θεωρία, αποκαλώντας την «εξαιρετικά απίθανη». Οι επιστήμονες βασίζουν εν πολλοίς το συμπέρασμά τους σε συζητήσεις με άλλους επιστήμονες στην Ουχάν.
Ωστόσο, ο Δρ. Γκεμπρεγέσους σε μία πρωτοφανή κίνηση, εξέφρασε δημόσια τις αμφιβολίες του, λέγοντας ότι απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση των συγκεκριμένων θεωριών.
«Πιστεύω ότι η συγκεκριμένη έρευνα δεν ήταν αρκετά ενδελεχής», δήλωσε την Τρίτη, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των κρατών μελών του ΠΟΥ. «Απαιτούνται παραπάνω δεδομένα και έρευνα ώστε να καταλήξουμε σε σαφή συμπεράσματα».
Οι ειδικοί δήλωσαν ότι αξιωματούχοι από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, στο οποίο στεγάζεται εργαστήριο υψηλότατων προδιαγραφών φημισμένο για την έρευνά του πάνω στον κορωνοϊό των νυχτερίδων, τους διαβεβαίωσαν ότι δεν εργάζονταν πάνω σε κάποιον ιό που φαινομενικά να έχει στενή σχέση με τον κορωνοϊό που προκάλεσε την πανδημία, προσθέτοντας παράλληλα ότι τα μέλη του προσωπικού είναι εκπαιδευμένα πάνω σε πρωτόκολλα ασφάλειας.
Στην έκθεση σημειώνεται ότι ένα ανεξάρτητο εργαστήριο, το οποίο λειτουργούσε στο Wuhan Center for Disease Control and Prevention, μετακόμισε το 2019 κοντά στην ψαραγορά Huanan στην Ουχάν, όπου και εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα του Covid-19, ωστόσο οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν προκύπτει κάποια σύνδεση, προσθέτοντας ότι το εργαστήριο δεν είχε αναφέρει «προβλήματα ή περιστατικά που να προκλήθηκαν από τη μετακόμιση» και ότι δεν διενεργούσε έρευνες πάνω στους κορωνοϊούς.
Ορισμένες φωνές υποστηρίζουν ότι η ομάδα ειδικών του ΠΟΥ φαίνεται να αποδέχεται τις επίσημες θέσεις της κινεζικής κυβέρνησης με μεγάλη ευκολία και χωρίς να έχει κάνει την απαραίτητη έρευνα.
Η Ραϊάνα ΜακΙντάιρ, η οποία είναι υπεύθυνη του προγράμματος βιοασφάλειας στο Kirby Institute του University of New South Wales στο Σίδνεϊ, δήλωσε ότι η αναφορά φαίνεται ότι απορρίπτει τη «θεωρία του εργαστηρίου» χωρίς «δυνατά αποδεικτικά στοιχεία». «Ενα εργαστηριακό ατύχημα αποτελεί σίγουρα μία πιθανότητα», δήλωσε.
Ουχάν
Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο αν η Κίνα, η οποία έχει επανειλημμένως καθυστερήσει την έρευνα του ΠΟΥ, θα συνεργαστεί. Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν επιχειρήσει να στρέψουν το ενδιαφέρον προς εναλλακτικές θεωρίες, υποστηρίζονται ότι ο ιός ίσως πρωτοεμφανίστηκε στις ΗΠΑ ή σε κάποια άλλη χώρα. © Shutterstock
Ο ρόλος των αγορών πώλησης άγριων ζώων δεν αποσαφηνίστηκε
Η ομάδα κατέληξε ότι ο κορωνοϊός πιθανότατα αναπτύχθηκε στις νυχτερίδες προτού εξαπλωθεί στους ανθρώπους μέσω ενός ενδιάμεσου ζώου-κομιστή. Η ομάδα ωστόσο δήλωσε ότι δεν έχει αρκετά αποδεικτικά στοιχεία για να ταυτοποιήσει το είδος-κομιστή ή να μπορέσει να καθορίσει επακριβώς που ακριβώς έγινε η «μεταφορά» του ιού από τα ζώα στον άνθρωπο.
Στα πρώτα στάδια της πανδημίας, οι Κινέζοι αξιωματούχοι είχαν αναπτύξει ορισμένες θεωρίες σύμφωνα με τις οποίες κέντρο του ξεσπάσματος της πανδημίας ήταν η αγορά Huanan.
Η ομάδα του ΠΟΥ ανακάλυψε ότι πολλά από τα πρώτα κρούσματα δεν συνδέονταν απευθείας με την αγορά Huanan, στην οποία πωλούνται ελάφια, αρουραίοι, κροκόδειλοι, ασβοί και άλλα ζώα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 28% των πρώτων καταγεγραμμένων κρουσμάτων συνδεόταν με την αγορά Huanan και το 23% συνδεόταν με άλλες αγορές στην Ουχάν, ενώ το 45% δεν συνδέονταν με καμία υπαίθρια αγορά.
«Δεν υπάρχει σαφές συμπέρασμα για τη σχέση αγοράς Huanan και της προέλευσης του κορωνοϊού, ή για το πώς οι μολύνσεις εισήχθησαν στην αγορά», σύμφωνα με την αναφορά.
Η επιτυχία της έρευνας βασίζεται στην Κίνα
Η ομάδα των ειδικών του ΠΟΥ συνέταξε μία μακρά λίστα με προτάσεις γύρω από ορισμένα σημεία που χρήζουν περαιτέρω έρευνας, όπως τα άγρια ζώα και η κτηνοτροφία στην Κίνα και τη Νοτιοανατολική Ασία, καθώς και η εκ των υστέρων ιχνηλάτηση των αρχικών κρουσμάτων και η πιθανή σύνδεσή τους με τις υπαίθριες αγορές της Ουχάν.
Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο αν η Κίνα, η οποία έχει επανειλημμένως καθυστερήσει την έρευνα του ΠΟΥ, θα συνεργαστεί. Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν επιχειρήσει να στρέψουν το ενδιαφέρον προς εναλλακτικές θεωρίες, υποστηρίζονται ότι ο ιός ίσως πρωτοεμφανίστηκε στις ΗΠΑ ή σε κάποια άλλη χώρα.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι η καθυστέρηση της έρευνας πλήττει την ικανότητά τους να προλάβουν άλλες πανδημίες στο μέλλον.
«Αυτή η καθυστέρηση έχει προφανώς επηρεάσει την ικανότητα της έρευνας να εντοπίσει την προέλευση του Covid-19 και να βρει τρόπους μείωσης του κινδύνου παρόμοια περιστατικά να επαναληφθούν στο μέλλον», δήλωσε ο Μάικλ Μπέικερ, καθηγητής δημόσιας υγείας στο πανεπιστήμιο του Otago στη Νέα Ζηλανδία.
O γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. © Shutterstock
Ενοχλημένο το Πεκίνο
Ενοχλημένη είναι από τη μεριά της η Κίνα από τις δηλώσεις του γενικού διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Ο επικεφαλής της ομάδας των κινέζων επιστημόνων Λιάνγκ Γουανιάν, που συνεργάσθηκε με την αποστολή των επιστημόνων του ΠΟΥ, δήλωσε ότι «δεν κατανοεί την οπτική» του γενικού διευθυντή του ΠΟΥ, «διότι είναι ένας τομέας που αφορά εμάς τους επιστήμονες». Ο κινέζος επιστήμονας δεν πήρε θέση σχετικά με το αίτημα του Δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους για την αποστολή νέας ομάδας έρευνας στην Κίνα. Απλώς δήλωσε ότι οι κινέζοι ερευνητές «θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τους ξένους συναδέλφους τους».
Κατά την ενημέρωση δημοσιογράφων σήμερα εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, κάλεσε την επιστημονική κοινότητα «να ερευνήσει και σε άλλες περιοχές του κόσμου, και όχι μόνο στην Κίνα».
Ο Γουανιάν απέκρουσε επίσης τις δηλώσεις του Δρ. Γκεμπρεγέσους σύμφωνα με τις οποίες η Κίνα απέκρυψε στοιχεία από τη διεθνή ομάδα των επιστημόνων κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Κίνα.
Ο επικεφαλής της μελέτης για την κινεζική πλευρά δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «κινέζοι και διεθνείς ερευνητές είχαν πρόσβαση στα ίδια δεδομένα κατά τη διάρκεια της έρευνας, ωστόσο, «φυσικά, βάσει του κινεζικού νόμου, ορισμένα δεδομένα δεν μπορούν να απομακρυνθούν ή να φωτογραφηθούν, αλλά όταν τα αναλύαμε από κοινού στην Oυχάν, όλοι έβλεπαν την βάση δεδομένων, το υλικό – όλα μαζί τα κάναμε».
Ο Γουανιάν απέρριψε τις κατηγορίες για συστηματική καθυστέρηση της δημοσίευσης του κοινού πορίσματος, αλλά παραδέχθηκε ότι «κάθε φράση, κάθε συμπέρασμα, κάθε στοιχείο» έπρεπε να επιβεβαιωθεί και από τις δύο πλευρές πριν δημοσιευθεί, δεδομένου ότι «η ποιότητα προηγείται».
Επαναλαμβάνοντας, δε, τη θέση που προωθεί το Πεκίνο, δήλωσε ότι «τώρα ο κόσμος πρέπει να ερευνήσει περαιτέρω για πιθανά πρώιμα κρούσματα της Covid-19 εκτός της Κίνας», κατά την επόμενη φάση της αναζήτησης της προέλευσης της πανδημίας.
Με πληροφορίες από New York Times, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή: https://travelestate.gr
Written by: George Vidakis
COPYRIGHT (C) 2021 CITIZEN WEBRADIO
Created by Net Project web creations.
Post comments (0)