Nature

Μια ρεπλίκα του Ορους Ράσμορ με τους ηγέτες της G7 στήθηκε στην Κορνουάλη -Είναι φτιαγμένη από ηλεκτρονικά σκουπίδια

todayJune 12, 2021 1

Background
share close

Πηγή: iefimerida 

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΣΑΒΒΙΔΗΣ

Οι ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιαπωνίας, της Ιταλίας, του Καναδά, των ΗΠΑ και της Γερμανίας / Φωτογραφία: AP Photos

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τη σύνοδο των ηγετών των επτά πιο ισχυρών οικονομιών του πλανήτη, στην Κορνουάλη της Αγγλίας, ένα ασυνήθιστο γλυπτό στήθηκε σε περίοπτη θέση, σε εμφανές σημείο, για τους ηγέτες της G7 που καταφθάνουν εκεί.

Με μια πρώτη ματιά, το γλυπτό θυμίζει το φαραωνικό μνημείο των ΗΠΑ, στο Ορος Ράσμορ, στο οποίο και αποτυπώνονται οι τέσσερις «ιδρυτές-πατέρες» των Ηνωμένων Πολιτειών. Με μια προσεκτικότερη εξέταση, ωστόσο, διακρίνονται επτά, αντί τέσσερις κεφαλές, που αντιστοιχούν σε ισάριθμους ηγέτες της G7.

Μια ακόμη ιδιαιτερότητα του εντυπωσιακού γλυπτού είναι πως μοιάζει με ένα ιδιόμορφο ρομπότ στα πρότυπα της Λερναίας Ύδρας.

Ο δημιουργός του, Τζο Ρας, το κατασκεύασε από ηλεκτρονικά σκουπίδια -απορρίμματα, δηλαδή, ηλεκτρονικών συσκευών-, όπως πλακέτες, πύργους και οθόνες υπολογιστών.

Αυτός είναι άλλωστε και ο σκοπός της όλης κατασκευής, που πέραν του θαυμασμού που ενδεχομένως να προκαλέσει στους ηγέτες της G7, επιδιώκει να προκαλέσει τη συζήτηση για τους τόνους απορριμμάτων από ηλεκτρικές συσκευές που καταλήγουν στις χωματερές κάθε χρόνο. Εξ ου και το ευρηματικό όνομα «Όρος Ανακύκλωσε Περισσότερο» (Mount Recycle More), που του έδωσαν ο δημιουργός και η εταιρεία που του ζήτησε να το δημιουργήσει.

«Χρειάζεται (τα ηλεκτρονικά είδη) να επιδιορθώνονται ή να κατασκευάζονται ώστε να διαρκούν περισσότερο, γιατί αυτά τα υλικά καταλήγουν στη χωματερή», αναφέρει ο γλύπτης.

Όπως διαβάζουμε στο BBC, περισσότεροι από 53.000.000 τόνοι τέτοιων ηλεκτρονικών απορριμμάτων κατέληξαν στη χωματερή το 2019, ποσότητα αυξημένη κατά 9 εκατομμύρια τόνους σε σχέση με το 2014.

Ποιοι είναι οι ηγέτες στο «Όρος Ανακύκλωσε Περισσότερο»
Αν δυσκολεύεστε να διακρίνετε τους ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιαπωνίας, της Ιταλίας, του Καναδά, των ΗΠΑ και της Γερμανίας, δείτε πώς είναι παραταγμένοι στο γλυπτό. Έτσι, από αριστερά προς τα δεξιά βλέπουμε τους Μπόρις Τζόνσον (πρωθυπουργός της Βρετανίας), Γιοσιχίντε Σούγκα (Ιάπωνας πρωθυπουργός), Εμανουέλ Μακρόν (Γάλλος πρόεδρος), Μάριο Ντράγκι (Ιταλός πρωθυπουργός), Τζάστιν Τριντό (Καναδός πρόεδρος), Άνγκελα Μέρκελ (Γερμανίδα καγκελάριος) και Τζο Μπάιντεν (Αμερικανός πρόεδρος).

«Το έχουμε στήσει με τρόπο που να τους κοιτά και ελπίζουμε να τσιγκλήσουμε τη συνείδησή τους και να τους κάνουμε να συνειδητοποιήσουν πως είναι όλοι μαζί στην επιχείρηση αυτή των απορριμμάτων», σημείωσε επίσης ο δημιουργός.

Τι είναι το Ορος Ράσμορ, που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το γλυπτό
Πρόκειται για ένα μνημείο κολοσσιαίων διαστάσεων (περί τα 18 μ.), που αναπαριστά τις μορφές τεσσάρων προέδρων των ΗΠΑ, των «ιδρυτών-πατέρων» όπως αποκαλούνται συχνά στη χώρα, τις οποίες σκάλισαν σε μια γρανιτένια πλαγιά του όρους ο γλύπτης Gutzon Borglum και ο γιος του Λίνκολν.


Φωτογραφία: National Park Service Image Gallery

Οι τέσσερις πρόεδροι είναι, από αριστερά προς τα δεξιά ο Τζορτζ Ουάσιγκτον, ο Τόμας Τζέφερσον, ο Θεόδωρος Ρούζβελτ και ο Αβραάμ Λίνκολν.

Η ιδέα για την κατασκευή του μνημείου αποδίδεται στον ιστορικό Ντόαν Ρόμπινσον.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/kosmos/igetes-g7-ftiagmenoi-apo-skoypidia-kornoyali

Written by: George Vidakis

Rate it
0%