Technology

Ποιοι ζητούν μορατόριουμ για την τεχνητή νοημοσύνη

todayMarch 31, 2023 2

Background
share close

Με επιστολή τους, 1.000 ερευνητές συστήνουν εξάμηνο «διάλειμμα»

Πηγή: kathimerini.gr

«Πιστεύετε ότι έχετε ακούσει αρκετά τη γνώμη των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, πριν συντάξετε το νομοσχέδιο για την αναθεώρηση της πολιτικής σχετικά με την πανδημία;».

Το παραπάνω ερώτημα διατυπώθηκε στο Κοινοβούλιο της Ιαπωνίας από έναν βουλευτή, καθ’ υπόδειξη ωστόσο του ChatGPΤ. Στο Τόκιο έγινε, λοιπόν, το ντεμπούτο της εμπλοκής της τεχνητής νοημοσύνης στο πολιτικό γίγνεσθαι, ενώ ταυτόχρονα δημοσιευόταν μια ανοιχτή επιστολή στο Ινστιτούτο Future of Life υπογεγραμμένη από 1.000 ερευνητές και σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τη ραγδαία και χωρίς ρυθμιστικό πλαίσιο ανάπτυξη των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης από τις εταιρείες τεχνολογίας.

 

«Τους τελευταίους μήνες είδαμε εργαστήρια τεχνητής νοημοσύνης να εγκλωβίζονται σε έναν αγώνα εκτός ελέγχου για να αναπτύξουν και να παρουσιάσουν όλο και πιο ισχυρά ψηφιακά μυαλά που κανείς —ακόμα και οι δημιουργοί τους— δεν μπορεί να καταλάβει, να προβλέψει ή να ελέγξει αξιόπιστα», αναφέρεται στην επιστολή.

Μεταξύ όσων υπογράφουν είναι οι κορυφαίοι καθηγητές τεχνητής νοημοσύνης Στούαρτ Ράσελ και Γιοσουά Μπένζιο, οι συνιδρυτές των Apple, Pinterest και Skype κ.ά. Το Ινστιτούτο Future of Life, το οποίο δημοσίευσε την επιστολή, έχει τον Μασκ στους μεγαλύτερους χρηματοδότες του και διευθύνεται από τον Μαξ Τέγκμαρκ, καθηγητή του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης και ερευνητή τεχνητής νοημοσύνης. «Καλούμε όλα τα εργαστήρια AI να σταματήσουν αμέσως για τουλάχιστον έξι μήνες την εκπαίδευση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης πιο ισχυρών από το GPT-4. Εάν μια τέτοια παύση δεν μπορεί να εφαρμοστεί γρήγορα, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να παρέμβουν και να θεσπίσουν μορατόριουμ», πρόσθεσε η ομάδα.

 

Ανησυχούν για τη ραγδαία και χωρίς ρυθμιστικό πλαίσιο ανάπτυξη των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης από τις εταιρείες τεχνολογίας.

Οι ελληνικές υπογραφές

«Με αυτήν την κίνηση θέλουμε να ανοίξουμε διεθνώς μια συζήτηση», επισημαίνει στην «Κ» ο δρ Γρηγόριος Τσουμάκας, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ και ένας εκ των 1.000 ερευνητών που συνυπέγραψαν. Τον Μάρτιο του 2018 ο δρ Τσουμάκας ήταν μεταξύ των μηχανικών με εξειδίκευση στην τεχνητή νοημοσύνη που είχε υπογράψει μέσω του Institute of Future το μποϊκοτάζ στο άνοιγμα του «Ερευνητικού Κέντρου για τη Σύγκληση Εθνικής Αμυνας και Τεχνητής Νοημοσύνης» στη Νότια Κορέα. Εν προκειμένω, ο δρ Τσουμάκας διακρίνει τον κίνδυνο της πιθανής αντικατάστασης ολόκληρων επαγγελματικών κλάδων από τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης. «Ακόμα και ένας προγραμματιστής μπορεί να αντικατασταθεί», επισημαίνει, «το σύστημα μπορεί ήδη να γράψει έναν κώδικα, έως τώρα χρειαζόταν η διόρθωση από ανθρώπινο “χέρι”, προ ημερών ωστόσο το σύστημα κατόρθωσε να γράψει κώδικα χωρίς λάθος, ο οποίος πέρασε μάλιστα τους κανονισμούς των androids».

Ποιοι ζητούν μορατόριουμ για την τεχνητή νοημοσύνη-3

Στα λεγόμενα «δημιουργικά» επαγγέλματα ο ανταγωνισμός που προέρχεται ήδη από τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης είναι έντονος. «Αυτή η συνέντευξη που κάνουμε τώρα, θα μπορούσε να γίνει και με τεχνητή νοημοσύνη», σχολιάζει με νόημα. «Πριν από τρεις εβδομάδες ενημερωθήκαμε για τη διά-λυση του τμήματος ηθικής και δεοντολογίας μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας», αναφέρει στην «Κ» ο δρ Βασίλης Πλαγιανάκος, καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής με εφαρμογές στη Βιοϊατρική και κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που υπέγραψε εξίσου την επιστολή.

«Οι εφαρμογές αυτές μπορεί να διευκολύνουν την καθημερινότητά μας, οι φοιτητές για παράδειγμα έχουν ένα φοβερό εργαλείο για εργασίες, όπως είχαμε οι παλαιότεροι τη Wikipedia, όμως οι εξελίξεις υπήρξαν πολύ γρήγορες και χωρίς δικλίδες ασφαλείας». Ενδεικτικά, τα εν λόγω συστήματα σε «λάθος» χέρια, μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία fake news, σε κοινωνικό αποκλεισμό πληθυσμιακών ομάδων κ.ά. Το αίτημα για ένα διάλειμμα από τους φρενήρεις ρυθμούς εξέλιξης, ένα «AI Summer» όπως αναφέρεται στην επιστολή, μπορεί να μην εισακουστεί. Ωστόσο, έχει έρθει η στιγμή να επαναπροσδιορίσουμε πώς θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον αυτό το τεχνολογικό εργαλείο.

Πηγή: kathimerini.gr

Written by: George Vidakis

Rate it
0%