Culture

Αυτές οι πανέμορφες ιταλικές πόλεις σας πληρώνουν για να μείνετε εκεί και να εργαστείτε από απόσταση

todayMay 31, 2021 5 5

Background
share close

Πηγή: iefimerida.gr

Η τηλεργασία αποτελεί πλέον, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, μια δυνατότητα για πολύ κόσμο, που σημαίνει ότι το γραφείο για κάποιον μπορεί τώρα να είναι οπουδήποτε: από ένα τραπέζι κουζίνας, έως μια αμμώδη παραλία στην άλλη πλευρά του κόσμου.
Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα ανθρώπων που μένουν σε μια χώρα, ενώ εργάζονται με τηλεργασία σε κάποια επιχείρηση που βρίσκεται σε μια άλλη χώρα. Μάλιστα, πολύς κόσμος επιλέγει γραφικά μέρη για να μείνει και να εργαστεί από απόσταση, για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
Αυτό φαίνεται πως σκέφτηκαν και δύο ιταλικές γραφικές πόλεις, που για να δελεάσουν τους εργαζόμενους τούς πληρώνουν για να τις επιλέξουν και να μετακομίσουν εκεί.
Συγκεκριμένα, σε μια προσπάθεια να τραβήξουν κόσμο, η Σάντα Φιόρα στην Τοσκάνη και η Ριέτι στη Λάτσιο θα πληρώσουν έως και το 50% του ενοικίου όποιου αποφασίσει να μετακομίσει και να εργαστεί από το σπίτι σε μακροπρόθεσμη βάση.
Τα ενοίκια είναι ήδη σχετικά χαμηλά, οπότε η συμφωνία είναι δυνητικά πολύ ελκυστική, αλλά μην ξεγελιέστε, δεν πρόκειται για πληρωμένες διακοπές. Όπως γράφει σε δημοσίευμά του το CNN Travel, οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν μια «ενεργή» δουλειά, ακόμα κι αν μπορούν να την κάνουν μπροστά από ένα φορητό υπολογιστή σε μια πανοραμική βεράντα με θέα στους ελαιώνες, ενώ πίνουν ένα ποτήρι κόκκινο κρασί.
Δεν έχει σημασία τι κάνετε για να βγάλετε τα προς το ζην, αρκεί να είστε αρκετά εξοικειωμένοι με την τεχνολογία για να το κάνετε οπουδήποτε. Και ενώ ο Covid χτύπησε την Ιταλία ιδιαίτερα σκληρά σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές γειτονικές χώρες της, η θετική πλευρά ήταν ότι οι άνθρωποι μετεγκαθίστανται σε πόλεις που είχαν προηγουμένως εγκαταλειφθεί, φέρνοντας νέα ζωή.
Τα λεγόμενα «έξυπνα εργατικά χωριά» ευδοκιμούν τώρα στην Ιταλία, καθώς οι τοπικές Αρχές εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες ενίσχυσης του διαδικτύου υψηλής ταχύτητας και δημιουργίας εξοπλισμένων «εργαστηρίων» για άτομα που εργάζονται από το σπίτι.
Σάντα Φιόρα
Στην καρδιά της άγριας Τοσκάνης, το μεσαιωνικό χωριό Σάντα Φιόρα βρίσκεται στο φυσικό καταφύγιο Monte Amiata και βρίσκεται κοντά στην υπέροχη κοιλάδα Val D’Orcia, στον παράδεισο κρασιού του Μοντεπουλτσιάνο και στη Σιένα.
Σήμερα ο πληθυσμός είναι σχεδόν 2.500 κάτοικοι, αλλά ο δήμαρχος Φεντερίκο Μπάλοκι πιστεύει ότι η τεχνολογία και η τηλεργασία μπορούν να φέρουν την επανάσταση στο μέλλον της πατρίδας του.
Οι άνθρωποι που εργάζονται εξ αποστάσεως και επιθυμούν να εγκατασταθούν και να νοικιάσουν ένα σπίτι εδώ, κάτω από τον ήλιο της Τοσκάνης, θα λάβουν έως 200 € ή το 50% του συνολικού ενοικίου για μακροχρόνιες διαμονές μεταξύ δύο και έξι μηνών.
Σάντα Φιόρα

Οι τοπικές ενοικιάσεις κυμαίνονται συνήθως από 300 έως 500 € μηνιαίως, πράγμα που σημαίνει ότι όποιος μετακομίσει εδώ μπορεί να καταλήξει να πληρώνει μόλις 100 € τον μήνα.
Για να βοηθήσουν τους ξένους να βρουν τον ιδανικό τύπο διαμονής τους -είτε πρόκειται για ένα άνετο πέτρινο εξοχικό σπίτι στο ιστορικό κέντρο είτε για μια μικρή βίλα στους γύρω καταπράσινους λόφους- οι τοπικές Αρχές δημιούργησαν έναν ιστότοπο (https://www.vivinpaese.it ) για να διαφημίζουν τα ενοίκια μαζί με μια λίστα χρήσιμων υπηρεσιών και επαφών υδραυλικών, μπέιμπι σίτερ, ιατρών, ηλεκτρολόγων και παράδοσης φαγητού, ώστε να κάνουν τους νέους κατοίκους να αισθανθούν αμέσως σαν στο σπίτι τους.
Υπάρχουν επίσης σύνδεσμοι με τοπικά μεσιτικά γραφεία για μια ευρύτερη επιλογή κατοικιών. Αλλά μη νομίζετε ότι θα πληρώνεστε για να τεμπελιάζετε, τρώγοντας νόστιμα πιάτα ζυμαρικών και κάνοντας περιηγήσεις στα αξιοθέατα γύρω από την Τοσκάνη. Ο Μπάλοκ επισημαίνει ότι το voucher ενοικίασης δεν είναι πληρωμένο για διακοπές. Οι πιθανοί μισθωτές πρέπει να αποδείξουν ότι θα δουλέψουν εξ αποστάσεως.
«Δεν στοχεύει σε περιστασιακούς τουρίστες, αλλά σε άτομα που θέλουν πραγματικά να ζήσουν με τον τρόπο ζωής του χωριού μας», λέει στο CNN. «Ο στόχος είναι να δοθούν κίνητρα στους ανθρώπους να μετακομίσουν και να εργαστούν ουσιαστικά από εδώ. Θέλουμε η Σάντα Φιόρα να γίνει το ευέλικτο γραφείο τους. Κάθε φορά που ένας νεαρός φεύγει για να αναζητήσει δουλειά αλλού, ένα κομμάτι του χωριού μας αφαιρείται. Αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα του έργου, που επικεντρώνεται στη συνδεσιμότητα και την τεχνολογία για να προσελκύσει νέους κατοίκους και επιχειρήσεις».
Το χωριό μόλις καλωδιώθηκε με υψηλής ταχύτητας ίντερνετ και «σταθμοί εργασίας» εντοπίζονται ανάμεσα στα στενά πλακόστρωτα σοκάκια και τα αναγεννησιακά σπίτια. Πέρα από την ευρυζωνική σύνδεση, ο ρυθμός ζωής στη Σάντα Φιόρα είναι αργός, προσφέροντας μια διαμονή μακριά από το χάος της πόλης και το νέφος. Είναι ιδανικό για άτομα που επιθυμούν να περάσουν ένα μέρος του έτους σε ένα ήσυχο και χαλαρωτικό μέρος που περιβάλλεται από τη φύση.
Όμως, υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις, όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως. Πρέπει να αποδείξετε ότι δουλεύετε εξ αποστάσεως μέσω ενός λεπτομερούς εγγράφου, περιγράφοντας το τι ακριβώς κάνετε για να ζήσετε, το οποίο θα πρέπει να προωθηθεί μαζί με τη φόρμα αίτησής σας.
Τα άτομα που έχουν βγει στη σύνταξη είναι επίσης ευπρόσδεκτα, αλλά δεν θα επωφεληθούν από το voucher, εκτός εάν εργάζονται ακόμη ως ανεξάρτητοι εργολάβοι, ή διαδικτυακοί σύμβουλοι για παράδειγμα.
Στη συνέχεια, όταν θα ξεκινήσετε να μένετε στην πόλη, θα πρέπει να προωθήσετε την απόδειξη ενοικίασης με τα στοιχεία της σύμβασης και τη νέα σας διεύθυνση. Τα μηνιαία κουπόνια των 200 € λειτουργούν ως αποζημιώσεις που πρέπει να καταβληθούν μόνο μετά την αποστολή αποδείξεων ενοικίου στο γραφείο του δημάρχου.
Ο Μπάλοκι διαβεβαιώνει ότι το τουριστικό γραφείο της πόλης θα χαρεί να σας βοηθήσει σε όλες τις διαδικασίες και τα έγγραφα.
Οι ενοικιαστές είναι φυσικά ελεύθεροι να παρατείνουν τη διαμονή τους πέραν των έξι μηνών, αν και με δικά τους έξοδα, με τον δήμαρχο να ελπίζει ότι μερικοί μπορεί να ερωτευτούν το χωριό και να μείνουν για πάντα.
Και αν αποφασίσουν να επενδύσουν στον τοπικό τουριστικό τομέα, η Σάντα Φιόρα είναι πρόθυμη να τους δώσει έως και 30.000 ευρώ για να ανοίξουν ένα B&B ή να ανακαινίσουν μια παλιά κατοικία για να τη μετατρέψουν σε ξενοδοχείο ή ξενώνα.
Υπάρχει ακόμη και ένα μπόνους μωρού έως και 1.500 € για κάθε νεογέννητο, εάν κάποιος αποφασίσει να μείνει μόνιμα εκεί και να αποκτήσει παιδί.
Ένα πρώην κέντρο εξόρυξης, η Σάντα Φιόρα είναι ένα ειδυλλιακό χωριό στην κορυφή του λόφου της Τοσκάνης, όπου η φύση και η τέχνη συνδυάζονται τέλεια. Υπάρχουν πύργοι, βρύσες, πανοραμικές πλατείες με θέα στο λοφώδες τοπίο, μουσεία και έργα αναγεννησιακών καλλιτεχνών. Οι κορυφαίες υπαίθριες δραστηριότητες περιλαμβάνουν ιππασία, ποδηλασία και πεζοπορία κατά μήκος ορεινών μονοπατιών.
Επίσης, η Σάντα Φιόρα διοργανώνει ένα δημοφιλές διεθνές φεστιβάλ μουσικής το καλοκαίρι και τακτικές εκθέσεις τροφίμων με πρωταγωνιστές τα τοπικά μανιτάρια, τα κρεμμύδια και τα κάστανα.
Ριέτι
Για όσους προτιμούν να είναι πιο κοντά στη Ρώμη, το εντυπωσιακό Ριέτι έχει παρόμοια συμφωνία, αλλά για ελάχιστη διαμονή τριών μηνών. Είναι ένας προορισμός που αξίζει να δείτε.
Παρόλο που το Ριέτι έχει περίπου 50.000 κατοίκους και είναι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις στην περιοχή του Λάτσιο, ο πληθυσμός του δεν αυξάνεται. «Είμαστε κάπως κολλημένοι», λέει ο αντιδήμαρχος Ντανιέλ Σινιμπάλντι. «Οι νέοι εξακολουθούν να καταφεύγουν στη Ρώμη για αναζήτηση εργασίας, οπότε ξεκινήσαμε μια αποστολή να δελεάσουμε ανθρώπους που εργάζονται από το σπίτι, που θα μετατρέψουν το Ριέτι ως το γραφείο τους και θα αναζωογονήσουν την πόλη μας», προσθέτει.
Η προσφορά στέγασης στο Ριέτι είναι ακόμα πιο ελκυστική. Τα κουπόνια ενοικίασης θα μπορούσαν να παραταθούν πέραν των έξι μηνών, ενώ απαιτείται και μια προκαταρκτική συμφωνία μίσθωσης. Οι εργαζόμενοι είναι ελεύθεροι να επιλέξουν ένα ακίνητο ακόμη και σε κοντινές αγροτικές περιοχές όπου τα ενοίκια είναι χαμηλότερα σε σύγκριση με την πόλη.
Η εύρεση ενός μέρους μπορεί να είναι πιο δύσκολη, καθώς δεν υπάρχει ιστότοπος δημαρχείου με διαθέσιμες ιδιότητες. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να επικοινωνήσουν απευθείας με πρακτορεία ή διαδικτυακές πλατφόρμες ενοικίασης (όπως immobiliare.it, subito.it, casa.it).
Οι εργαζόμενοι θα χρειαστούν επίσης μια επιστολή από το αφεντικό τους για να αποδείξουν την κατάστασή τους ως εργαζόμενος εξ αποστάσεως, αλλά οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν απλά να παρέχουν μια περιγραφή της επαγγελματικής τους εργασίας. Ο Σινιμπάλντι είναι πεπεισμένος ότι η τηλεργασία θα αναζωογονήσει το «κοιμισμένο» Ριέτι.
Το πανέμορφο χωριό Ριέτι
Το πανέμορφο χωριό Ριέτι
«Τα ενοίκια στην πόλη κυμαίνονται από 250 έως 500 €», λέει. «Για 600 € μπορείτε να έχετε μια ολόκληρη μικρή βίλα στην ήσυχη εξοχή. Επίσης, το κουπόνι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ολόκληρη την περιοχή του Ριέτι, συμπεριλαμβανομένων των αγροτικών χωριών Sant’Elia, Cerchiara και του χιονοδρομικού κέντρου του Terminillo, αλλά θα μας άρεσε πολύ να μετακομίσουν οι άνθρωποι για να ζήσουν στο ιστορικό κέντρο».
Οι ρίζες του Ριέτι είναι γεμάτες μύθο. Ιδρύθηκε από τις φλογερές ιταλικές φυλές των Σαβίνων που κατοικούσαν στους άγριους λόφους και τα δάση της περιοχής, αλλά αναγκάστηκαν να υποταχθούν στην αρχαία Ρώμη μετά από μια σειρά αιματηρών σφαγών.
Κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους το Ριέτι ήταν ένα στρατηγικό φυλάκιο κατά μήκος της οδού αλατιού Via Salaria, ένας από τους κύριους δόμους της αυτοκρατορίας. Περιτριγυρισμένο από προστατευτικά μεσαιωνικά τείχη και πυργίσκους κατά μήκος του ποταμού Velino, το Ριέτι είναι τοπικά γνωστό ως «Βενετία του γλυκού νερού» για το δίκτυο ρευμάτων, λιμνών, πηγών και πλούσιων λιμνών που έχει.
Είναι ένας συνδυασμός μεσαιωνικής, αναγεννησιακής, μπαρόκ και μοντέρνας αρχιτεκτονικής, όπου οχυρωμένα τείχη και αριστοκρατικά παλάτια συνδέονται με στενά γραφικά σοκάκια. Το Ριέτι φημίζεται για το υπέροχο, βαθύ κόκκινο ηλιοβασίλεμα στον ποταμό, το οποίο μπορείτε να θαυμάσετε πάνω στη μαγευτική ρωμαϊκή γέφυρα.
Από τη ρωμαϊκή εποχή, το Ριέτι λέγεται ότι είναι το λεγόμενο Umbilicus Italiae, γνωστό και ως «ο ομφαλός της Ιταλίας», το ακριβές γεωγραφικό κέντρο της χώρας. Μέσα στην πόλη θα ανακαλύψετε πολλούς «κρυμμένους θησαυρούς». Πολλές κατοικίες στο ιστορικό κέντρο διαθέτουν ρωμαϊκά τείχη και μυστικούς διαδρόμους σε υπόγειους θαλάμους, ενώ φυσικά η τοπική κουζίνα είναι πεντανόστιμη.
Φωτογραφίες: Shutterstock
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/travel/italikes-poleis-plironoyn-gia-tilergasia

Written by: George Vidakis

Rate it

Post comments (0)

Leave a reply

0%