Local

Εκτροφή πέστροφας στον Ταμιευτήρα του Φράγματος Μπραμιανών

todayMarch 31, 2021 10

Background
share close

Πετάσης Νίκος

Πηγή: Νέα Κρήτη

Μετά από 46 χρόνια στο δρόμο της υλοποίησης
Στο πλαίσιο της αναπτυξιακής αξιοποίησης του φράγματος

Η τεχνητή λίμνη του ταμιευτήρα στα Μπραμιανά που απέχει 4 χιλιόμετρα από την πόλη της Ιεράπετρας – Αν αξιοποιηθεί σωστά μπορεί να δώσει πνοή στην τοπική ανάπτυξη

Μετά από 46 χρόνια σχεδίων και αναβολών, το μεγαλόπνοο αναπτυξιακό σχέδιο που είχαν καταστρώσει από το 1975, ο  γεωπόνος και  πρόεδρος σήμερα του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας Μανόλης Παπαδάκης και ο αείμνηστος καθηγητής Χημείας Γιάννης Μιχαλάκης του Εμμ. βρίσκει το δρόμο για την υλοποίηση του.

Ενώ έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για τα συμπληρωματικά έργα του Φράγματος Μπραμιανών, όπου προβλέπεται και η  τουριστική αξιοποίηση του μεγαλύτερου υδροβιότοπου της Ανατολικής Κρήτης, με την κατασκευή χώρων εστίασης και αναψυχής, καθώς και ο εμπλουτισμός του υδροβιότοπου με ποταμίσια ψάρια και πτηνά, κατατέθηκε στα συναρμόδια Υπουργεία για έγκριση, η προμελέτη της εκτροφής  κυρίως της ιριδίζουσας πέστροφας καθώς και άλλων βρώσιμων ψαριών του γλυκού νερού, όπως π.χ. χέλια, με στόχο να αποκτήσει ο ταμιευτήρας των Μπραμιανών και έναν άλλον ιδιαίτερο αναπτυξιακό ρόλο, που μέχρι τώρα δεν είχε.

«Την ιδέα αυτή μας  την είχε καταθέσει για πρώτη φορά το 1975 ο αείμνηστος καθηγητής Χημείας Γιάννης Μιχαλάκης και από τότε η πεστροφοκαλλιέργεια στις πηγές του Κεφαλοβρυσίου της Καλαμαύκας και στον ταμιευτήρα του Φράγματος των Μπραμιανών , ήταν πάντα στο μυαλό μου, ψάχνοντας την ευκαιρία να το προτείνω στη Γενική Συνέλευση του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας, να πάρω την έγκριση των αντιπροσώπων και να προχωρήσω με το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού, στην αναζήτηση προγραμμάτων που θα χρηματοδοτούσαν τη μελέτη και την κατασκευή του έργου.

Αν μπορέσουμε συνδυαστικά, με τα έργα τουριστικής αξιοποίησης, να προχωρήσουμε και το έργο της πεστροφοκαλλιέργειας μέσα στη λίμνη των Μπραμιανών, που συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις για να πετύχει, τότε θα έχουμε κάνει ένα τεράστιο άλμα για την αξιοποίηση του έργου, που δε μπορεί να περιοριστεί μόνο στον αποθηκευτικό -αρδευτικό του ρόλο», υποστηρίζει ο γεωπόνος – πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας Μανόλης Παπαδάκης.

Η τεχνητή λίμνη του ταμιευτήρα στα  Μπραμιανά που απέχει 4 χιλιόμετρα από την πόλη της Ιεράπετρας και δυο χιλιόμετρα από τη Γρα Λυγιά αν αξιοποιηθεί σωστά μπορεί να δώσει  πνοή στην τοπική ανάπτυξη και στον τουρισμό, με μοχλό την ιχθυοκαλλιέργεια πέστροφας.

Το σχέδιο του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας μπορεί να ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας (ΕΠΑΛ)2018-2024. Στην προμελέτη που έχει γίνει σχεδιάζονται οι εγκαταστάσεις  που περιλαμβάνουν υδάτινες δεξαμενές εμβαδού 5.000 τ.μ. σε μια έκταση περίπου 35 στρεμμάτων με ετήσια παραγωγή πέστροφες στο ξεκίνημα γύρω στους 100 τόνους.

Το έργο δεν έχει μεγάλο προϋπολογισμό  και θα μπορέσει εύκολα να ενταχθεί στο πρόγραμμα Αλιείας. Υπολογίζεται ότι θα έχει ετήσια δαπάνη συντήρησης και λειτουργίας γύρω στις 100.000 ευρώ ενώ τα ακαθάριστα έσοδα του ΤΟΕΒ από την πώληση της πέστροφας, φρέσκιας, κατεψυγμένης η καπνιστής θα ξεπερνούν τις 500.000 ευρώ ετησίως.

«Αν από την καλλιέργεια  και την πώληση της πέστροφας, έχουμε κάθε χρόνο καθαρά έσοδα γύρω στις 400.000 ευρώ, αντιλαμβάνεστε ότι θα μπορούμε με τα χρήματα αυτά να φτιάχνουμε κάθε χρόνο στην εντέλεια όλους τους αγροτικούς δρόμους που περιλαμβάνονται εντός της ζώνης υδροδότησης του ΤΟΕΒ και δεν θα έχουμε τα παράπονα των αγροτών  που δυσκολεύονται να μεταφέρουν τα προϊόντα τους με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα λόγω των πληγών που αφήνουν στο οδόστρωμα κάθε χρόνο οι βροχοπτώσεις», συμπληρώνει ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μανόλης Παπαδάκης.

Το αναπτυξιακό αυτό σχέδιο μπορεί να φαντάζει πρωταπριλιάτικο,  αλλά είναι πέρα για πέρα ρεαλιστικό, αφού η τεχνητή λίμνη των Μπραμιανών Ιεράπετρας, δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από την  πανέμορφη λίμνη του Ζαρού, όπου η εκτροφή της πέστροφας, και η φυσική ομορφιά του τοπίου, έχουν κάνει την περιοχή σημείο αναφοράς για χιλιάδες ντόπιους και ξένους επισκέπτες.

 

Πηγή: Νέα Κρήτη

Written by: George Vidakis

Rate it

Post comments (0)

Leave a reply

0%